Cand Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat pe 1 mai, in fata a sute de mii de oameni stransi in Piata Sf. Petru din Vatican, evenimentul va stabili un nou record in ceea ce priveste perioada de timp in care s-a realizat canonizarea, mai scurta cu 15 zile decat cea in care Maica Tereza a fost ridicata la rangul de "sfanta". Multi au criticat graba cu care s-a realizat aceasta beatificare, tinand cont de felul in care a tratat Ioan Paul criza legata de abuzurile sexuale din Biserica Catolica.
Papa Ioan Paul al II-lea a condus o adevarata "fabrica de sfinti". In timpul celor 27 de ani petrecuti in fruntea Bisericii Catolice, a realizat mai multe beatificari (1338) si canonizari (482) decat toti cei 263 de Papi de dinaintea lui la un loc, potrivit Newsweek.
Avalansa de "aureole" a fost rezultatul unei politici deliberate. In anul 1983, Papa Ioan Paul al II-lea a revizuit procesul de beatificare pentru a-l face mai rapid si mai ieftin, prin renuntarea la numarul necesar de minuni savarsite de catre cel propus spre beatificare si prin eliminarea "avocatului diavolului" - numit de catre autoritatile bisericesti ca sa argumenteze impotriva canonizarii, oferind o perspectiva sceptica asupra caracterului candidatului si sustinand ca miracolele ce ii erau atribuite au fost frauduloase. Scopul lui Ioan Paul a fost ridicarea modelelor contemporane la rangul de sfintenie, pentru a arata lumii ca sanctitatea isi are locul si in vremurile actuale.
Cei mai multi dintre "alesii" lui Ioan Paul au trait in secolul XX, printre ei numarandu-se Padre Pio de Pietrelcina, Maica Tereza si Josemaria Escriva de Balaguer, fondatorul Opus Dei - o organizatie a Bisericii Catolice, care sustine ca toata lumea este chemata la sfintenie si ca viata obisnuita este o cale spre sfintenie.
Beatificarea rapida a Papei Ioan Paul al II-lea este un produs natur