"Exista o lege care ne interzice sa dam premii in aceasta situatie de criza. Din acest motiv, la momentul acesta, singura posibilitate este sa acordam diplomele si medaliile pe care tocmai le-am acordat. In alte vremuri, mai bune, se dadeau si premii in bani pentru cercetatorii care obtineau rezultate importante la astfel de targuri.", a declarat Dragos Ciuparu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), dupa ceremonia de acordare a medaliilor pentru cercetatorii romani laureati la Salonul International de Inventie de la Geneva.
Delegatia romana a obtinut la cea de-a 39-a editie a Salonului International de Inventie de la Geneva 24 de medalii de aur, 18 de argint, 7 de bronz si 20 de premii speciale. Romania a fost prezenta la Geneva in perioada 6-10 aprilie cu 49 de inventii dintre care 40 in standul ANCS, pentru celelalte 9 inventii costurile fiind suportate de inventatori sau unitati de cercetare-dezvoltare.
Descarca fisierul audio in format MP3
"Romania si-a luat angajamentul de a ajunge la 2% din PIB [pentru cercetare, n.r] la nivelul anului 2020, pe doua scenarii, acesta fiind scenariul realist, cu 2%, scenariul pesimist fiind 1,8%, scenariul optimist fiind 2,2%. Statul va investi, conform acestui angajament, 1% din PIB pentru cercetare stiintifica, restul urmand sa fie ca investitie privata, a economiei private. [...] La ora actuala, anul acesta este cam 0,4% din PIB", a adaugat presedintele ANCS.
In ceea ce priveste nevoile cercetatorilor romani si drumul inventiilor de la stadiul de concept la productie pe scara larga, Marian Velea, doctorand al Universitatii Transilvania din Brasov si castigator al unei medalii de aur la Geneva pentru un nou tip de structura folosita in industria aeronautica, este de parere ca statul ar trebui sa creeze un cadru prin care de la inventie