Fie ca sunt legate de trafic de droguri, tâlhării sau trafic de persoane, procesele temuţilor interlopi se prelungesc inadmisibil de mult.
Dosarele penale întocmite pe numele membrilor clanului interlop Corduneanu au şanse să bată recordurile absolute de tergiversare stabilite până acum în justiţia română. În ciuda faptului că toate cauzele au fost strămutate din Iaşi la alte instanţe din ţară, tocmai pentru ca magistraţii să fie operativi şi neinfluenţabili, procesele bat pasul pe loc.
Citeşte şi:
VIDEO Clanul Cordunenilor, decapitat de mascaţi la Iaşi
EXCLUSIV: De ce au scăpat Cordunenii de gratii. Vezi aici cum justifică magistraţii eliberarea interlopilor din Iaşi
Un exemplu este dosarul lui Adrian Corduneanu, interlop cercetat pentru tâlhărie. Considerat unul dintre capii grupării, acesta a fost acuzat în 2000 de nepoata unui poliţist că a jefuit-o. A fost trimis în judecată în noiembrie 2002, arestat preventiv şi închis până în aprilie 2003.
A primit şi daune morale
Tribunalul Alba l-a achitat în 2005. Curtea Supremă a retrimis dosarul spre reluarea cercetării, dar procurorii l-au scos în 2009 de sub urmărire penală. În plus, Adrian Corduneanu a dat în judecată statul român şi a cerut 500.000 de lei daune pentru că a stat după gratii fără să fie vinovat. Pe 11 aprilie, Tribunalul Iaşi i-a acordat 15.000 de lei daune morale. „Vom ataca decizia. Nu îi ajung banii nici pentru apa pe care a băut-o în puşcărie“, a declarat Ionel Nechita, avocatul interlopului.
Un proces în care membrii clanului sunt judecaţi din 2005 va fi reluat de la zero. După aproape şase ani de judecată, Curtea Supremă a decis pe 6 aprilie 2011 să caseze hotărârile date şi să dispună rejudecarea dosarului de trafic de droguri.
Judecaţi la Baia Mare
În acest moment, 27 de membri ai clanului sunt judecaţi într-un dosar aflat pe rol