Ministrul sănătăţii Cseke Attila susţine că bugetul Sănătăţii ar trebui rectificat şi în 2011 şi în 2012 întrucât banii pentru unele programe naţionale de sănătate se termină în a doua parte a anului.
"Bugetul Sănătăţii va trebui rectificat şi în 2011 şi în 2012, în ambii ani ar fi nevoie de un buget mai mare", a spus Cseke la emisiunea "După 20 de ani", difuzată ieri de Pro TV.
Bugetul Ministerului Sănătăţii în 2011 este de 4,4 mld. lei (1 mld. euro), mai mare cu 11% faţă de proiecţia de buget pentru 2010, dar mai mic cu 2,7 mld. lei faţă de execuţia bugetară pentru anul trecut.
În opinia ministrului sănătăţii, sistemul sanitar nu este aşezat pe principii sănătoase: "Acum dăm patru miliarde de euro, iar în urmă cu zece ani, 900 de milioane de dolari". Cseke Attila a mai arătat că salariile medicilor rezidenţi vor creşte în 2012 cu valori între 30 şi 75%, fiind astfel nevoie de un buget mai mare.
Cseke a mai susţinut că pe partea de medicină primară trebuie regândit sistemul, iar aceasta ar trebui să fie finanţată mai bine.
Ministrul sănătăţii a vorbit în emisiunea citată şi despre cardul naţional de sănătate, arătând că a început tipărirea acestuia.
"Fiecare furnizor de servicii medicale în contract cu CNAS va avea un cititor de card, fiecare medic, un dispozitiv prin care va accesa informaţia de pe card şi informaţia din sistemul informativ. Aparatele, am discutat cu preşedintele Casei, vor fi achiziţionate de CNAS, puse la dispoziţia furnizorilor, iar cardul trimis acasă prin poştă", a explicat Cseke.
În ce priveşte clasificarea spitalelor, ministrul a spus că în patru - cinci ani ar putea funcţiona primele şase spitale în clasificarea cea mai înaltă.
Spitalele vor fi clasificate până la 1 iunie, când va intra în vigoare contractul-cadru din Sănătate, în cinci clase de competenţă, iar fiecare unitate va fi finanţată în