Companiile multinaţionale care operează magazine mari aşteaptă profituri grase săptămâna aceasta. Carnea de miel se va vinde în cantităţi industriale şi fiecare român va da bani frumoşi pentru a respecta tradiţia. În mod interesant, exact acum s-au apucat autorităţile să călărească ţăranii din pieţe şi să le facă viaţa imposibilă. Asta ca o bomboană peste coliva producţiei locale, ucisă deja de birocraţie, taxe, dezinteres.
Poliţia Română a purces, cu surle şi trâmbiţe, să controleze pieţele agroalimentare din toată ţara. S-au pus autorităţile cu amenzi pe puţinii comercianţi care mai vindeau îi pieţe produse locale.
Un vânzător de carne de miel spunea, într-o ştire TV, că din cauza birocraţiei şi a taxelor impuse a devenit neprofitabil să mai vinzi carne în piaţă. Aceeaşi poveste cu alte produse. Peste acest fenomen se adaugă mafiile din pieţe.
Când e vorba de a sta călare pe ţăranii care vând produse ocazional, cum este carnea de miel în preajma sărbătorilor pascale, autorităţile sunt drastice şi extrem de eficiente. Nimeni nu mişcă în front. Când e vorba de anihilat găştile de bişniţari care sufocă ţăranii, aceleaşi autorităţi ridică din umeri şi devin brusc neputincioase dintr-un milion de motive.
Pe partea cealaltă, statul nu mişcă un deget pentru a stimula şi ajuta producţia locală. Producătorii se plâng mereu că au probleme cu subvenţile, care şi aşa sunt rahitice în comparaţie cu cele din alte ţări. Miniştrii care s-au perindat la Agricultură au servit toţi discursuri sforăitoare despre cât de interesaţi sunt să pună pe picioare producţia locală şi despre soluţiile lor minune. În realitate au mâncat toţi bălegar, ca să nu pronunţ alt cuvânt, şi dezastrul a continuat. S-au distrus societăţiile de îmbunătăţiri funciare şi porţiuni mari de teren agricol au devenit inutilizabile.
Aşa a ajuns România, o ţară în care mâncarea ar t