Drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti executorii, vor fi plătite eşalonat pe un interval de trei ani
Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încât să îşi poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toţi angajaţii din sectorul public, conform Mediafax. Executivul a decis, prin OU 71/2009, că drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti executorii, vor fi plătite eşalonat pe un interval de trei ani, respectiv 34% din total în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014. Sumele se actualizează cu inflaţia.
Prevederea este aplicată inclusiv în cazul profesorilor care au câştigat recent în justiţie majorarea salariilor
Premierul Emil Boc declara în urmă cu aproximativ două săptămâni că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, "într-un cuantum şi pe parcursul unui interval" care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile. Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014 relevă însă, la capitolul "Riscuri ale politicii salariale", intenţia Guvernului de a limita substanţial, de la 34% la doar 5%, cuantumul primei rate din suma totală, care trebuie achitată anul viitor bugetarilor cu decizii judecătoreşti. Reducerea este argumentată prin faptul că plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevăzut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental faţă de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.
"Plata în 2012 a hotărârilor judecătoreşti nu ar mai face posibilă respectarea angajamentul