Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a reclamat Comisiei Europene "încălcarea tuturor drepturilor fundamentale ale pacienţilor în România" şi a cerut monitorizarea ţării pe domeniul sănătăţii, la fel ca pe justiţie. Mircea Bârsan, unul din cei mai reputaţi medici clujeni, spune că e incredibil unde s-a putut ajunge în Sănătate.
Citeşte şi
Mircea Bârsan, chirurg: „În medicină e ca pe vremea lui Ceauşescu“
Şeful medicilor către preşedintele Băsescu: „Vă mulţumesc că mi-aţi atras atenţia că am fost un prost exercitând profesia de medic”
Preşedintele COPAC, Cezar Irimia, a declarat astăzi că "sistemul sanitar din România se află într-o situaţie fără precedent, pacienţii cronici neavând unde să se trateze în urma închiderii unor spitale".
"COPAC, împreună cu Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor «Dr. Ioan Cantacuzino», s-a adresat, în 14 aprilie, printr-un memoriu, comisarului european pentru Sănătate, John Dalli, pentru a semnala situaţia fără precedent în care a ajuns sistemul sanitar din România. Am cerut construirea unui sistem special de monitorizare pentru România pentru evaluarea sistemului de sănătate, la fel ca cel existent pe justiţie. Numai în acest fel se poate remedia sistemul de sănătate din România. S-a ajuns în situaţia în care pacienţii cronici nu au unde să se trateze în urma închiderii unor spitale", a spus Irimia, adăugând că pacienţii din România sunt cetăţeni ai UE şi au dreptul la servicii de sănătate cel puţin la un nivel de bază.
El a sesizat şi faptul că pacienţii cronici nu au tratament pe programele naţionale "din cauza lipsei banilor". "Guvernanţii, de la prim-ministru la ministrul Sănătăţii, au nesimţirea să decidă cum şi cât să trăim", a afirmat preşedintele COPAC.
SITUAŢIE CRITICĂ Institutul Inimii - „Azi nu se operează pentru că nu sunt bani” (VI