La Havana este în plină desfăşurare un important congres al Partidului Comunist Cubanez. Eşalonat pe patru zile, el se va încheia marţi, 19 aprilie şi s-ar putea să deschidă un nou capitol în istoria acestei insule greu încercate de dictatura castristă.
Cum Cuba nu are nici un motiv să-şi glorifice prezentul, ori de câte ori poate, ea îşi glorifică trecutul. Congresul a fost precedat de o impresionantă defilare militară, întrucât momentul convocării sale nu este ales întâmplător. Cu exact 50 de ani în urmă, regimul respingea o tentativă de debarcare pe insulă a unor exilaţi anti-castrişti, ajutaţi la ora aceea de serviciile secrete americane. A fost cea mai mare faptă de arme a lui Fidel Castro, după revoluţia din 1959 când l-a debarcat de la putere pe dictatorul Batista.
În vârstă acum de 84 de ani şi destul de bolnav, Fidel Castro nu participă la actualele dezbateri ale Congresului. De altfel, tema sub semnul căreia sunt puse lucrările ar risca să-i provoace un atac de cord. Fratele său, Raul Castro, în vârstă de 79 de ani le-a propus celor o mie de delegaţi ai partidului să discute nici mai mult nici mai puţin decât despre erorile comise în cursul celor cinci decenii de construcţie socialistă.
Tot Raul Castro a lansat un apel, fără să se îndepărteze prea tare de limba de lemn, în favoarea abandonării dogmatismului şi a imobilismului şi pentru promovarea unei noi generaţii în sfera deciziei.
S-ar spune că regimul care i-a imitat cu fidelitate pe sovietici încearcă acum, după 25 de ani, să-l imite şi pe Gorbaciov, cel care a iniţiat "perestroika" şi "glasnostul".
Celor nouă milioane de cubanezi aflaţi la capătul puterilor le sunt propuse trei sute de măsuri economice şi li se promite că pe viitor responsabilii politici nu vor putea să depăşească exercitarea a două mandate, deci nu vor mai sta la putere decât cel mult zece ani. @N_