Celebrul cineast Andrei Mihalkov-Koncealovski, aflat în weekend la Bucureşti, s-a pronunţat vehement împotriva civilizaţiei occidentale şi a filmului american. Regizorul ruso-american a susţinut un masterclass pentru studenţii români şi a primit titlul de doctor honoris causa din partea UNATC.
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (B-IFF), aflat la cea de-a şaptea ediţie, s-a încheiat duminică seară în Capitală, după proiecţia - în premieră românească - a multor pelicule de excepţie şi după o gală de închidere în cadrul căreia au primit premii de excelenţă actriţa română Mariana Mihuţ şi invitatul special al ediţiei, marele regizor ruso-american Andrei Mihalkov-Koncealovski. Vizita în România a lui Koncealovski - alături de soţia sa, tânăra actriţă Iulia Vîsoţkaia -, în cele trei zile ale weekendului, a fost de altfel evenimentul cel mai important al acestei ediţii, fiind vorba de un nume legendar pentru cinefilii români, a cărui vizită la Bucureşti s-a lăsat mult aşteptată.
Onorat de UNATC
Sâmbătă, Koncealovski a fost prezent în incinta Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale" (UNATC), în sala „Ileana Berlogea", unde, începând cu ora 11.30, maestrul a susţinut masterclassul „Life and Its Reflections". Sala a fost plină ochi de tineri studenţi şi de mai vechi cinefili împătimiţi, cărora filmele regizorului din perioada sa sovietică - „Un cuib de nobili", „Unchiul Vania", „Romanţă pentru îndrăgostiţi", „Siberiada" - le-au fost un nepreţuit ajutor pentru străbaterea „deşertului" ultimelor două decenii ale erei totalitare, aşa cum a punctat rectorul Universităţii, Gelu Colceag.
Koncealovski a început prin a-şi prezenta propriile reflecţii asupra lumii actuale, mai degrabă unele pesimiste şi lipsite de iluzii: „Omul nu e altceva decât un teren de luptă între bine şi rău; în câteva ore, oricine poat