Autorităţile sanitar-veterinare se aşteaptă ca anul acesta, în judeţul Gorj, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, să fie sacrificaţi aproximativ 15.000 de miei
Mieii, a căror carne va ajunge pe masa gorjenilor, vor fi sacrificaţi în două abatoare care au primit autorizaţie temporară (zece zile) şi în cele patru centre de sacrificare ambulante din judeţ, în pieţele din Târgu Jiu, Motru, Rovinari şi Novaci. Ca în fiecare an, 90% dintre miei vor fi sacrificaţi în centrul de la Târgu Jiu, în Piaţa Litovoi, acolo unde autorităţile locale au început deja amenajarea spaţiului. Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, a declarat că mieii vor fi asomaţi, în fiecare centru existând un asomator, dar şi personal medical-veterinar. „Din calculele noastre, anul acesta crescătorii de ovine vor aduce spre sacrificare şi apoi vânzare cam 15.000 de miei. Sperăm ca numărul acestora să fie suficient. Nu au plecat miei din Gorj spre alte judeţe şi ştim că hipermarketurile se aprovizionează de la Vâlcea. Nu va exista o taxă de asomare percepută de medicul veterinar. De taxe se ocupă primăriile“, a spus Ion Iliuţă, medic veterinar şi şeful DSVSA Gorj.
Miei sănătoşi
În cursul săptămânii trecute, medicii veterinari din judeţul Gorj au verificat starea de sănătate a tuturor ovinelor şi au constatat că mieii care vor fi sacrificaţi sunt sănătoşi. În foarte multe localităţi din Gorj există oieri care vor prefera să îşi vândă mieii direct de acasă, urmând ca persoanele care îi cumpără să îi şi sacrifice. „Tocmai din această cauză, am verificat starea de sănătate a ovinelor şi am stabilit că nu avem probleme, avem oi sănătoase şi miei la fel. Avem şase târguri de animale în judeţ, care nu au autorizaţie de funcţionare, şi am vorbit cu cei ce se ocupă de ele să obţină documentele necesare pentru a putea vinde anumi