Ciobanii din sudul Munteniei vând la Bucureşti kilogramul de carne de miel cu cel puţin 8 lei mai puţin decât în magazine. Târgul tradiţional de miei vii s-a deschis ieri dimineaţă la Piaţa Apărătorii Patriei, din sectorul 4.
Pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, angajaţii Primăriei Sectorului 4 au amenajat peste 40 de ţarcuri în care stau înghesuiţi miei şi iezi. Printre ele, ciobani îmbrăcaţi în halate albe, cu clopurile acoperite de pungi, se plimbă ţanţoşi.
Meilă Badea este un cioban din Teleorman. Are 76 de ani şi încă din adolescenţă a învăţat totul despre oi: “De la 15 ani îmi câştig pâinea din asta”. Mieii pe care a ales să-i vândă la târgul din Capitală cântăresc între 10 şi 20 de kilograme. În câteva ore de la deschiderea târgului, ciobanul a reuşit să vândă 20 de miei, care au fost tranşaţi chiar la târg. “Se vând, dar nu prea are lumea bani şi preţul asta, de 20-22 de lei pe kilogram, e prea mic pentru noi”, a spus Meilă Badea.
Toate oile lui sunt rasă pură românească şi bătrânul cioban garantează pentru carnea lor. “Am ţurcani, merinoşi, cărăbaşi. Toţi sunt buni, acum depinde de fiecare, după buzunar”, a mai spus ciobanul.
Preţ de producător
Bucureştenii au venit ieri să vadă animalele şi să se intereseze de tarifele practicate pentru carnea de miel. O parte dintre ei au aşteptat răbdători până când animalele au fost tranşate şi carnea le-a fost împachetată, într-o zonă special amenajată. “Am mai cumpărat şi anul trecut. Parcă e mai bună carnea de miel de aici şi e şi mai ieftină ca în alte părţi. Domnii ciobani ştiu mai bine cum să aibă grijă de miei ca să aibă carne dulce”, a spus Ionel Dumitru, pensionar din sectorul 4.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti a avut grijă să fie respectate toate condiţiile de igienă, dar scepticii pot testa carnea cumpărată de la t