Piaţa spaţiilor comerciale din marile oraşe s-a înviorat. Chiriile magazinelor bine amplasate ating din nou şi 100 euro/mp, iar preţurile de vânzare chiar şi 6.000-8.000 euro/mp. Cele mai scumpe spaţii comerciale sunt în Timişoara, Capitala fiind pe locul doi.
Spaţiile stradale din centrul Capitalei, în zona Victoriei sau Dorobanţi devin locaţii din ce în ce mai căutate, unde preţurile pot atinge chiar 100 euro/mp la închiriere. Dacă în urmă cu un an unul din trei spaţii era liber sau în curs de renegociere cu actualul chiriaş, acum situaţia este mai bună.
Cât costă să stai într-o zonă cu vad? Preţul este influenţat de foarte mulţi factori care pot determina fluctuaţii considerabile, chiar în cadrul aceleiaşi zone. „Spre exemplu, un spaţiu care este deja amenajat şi utilat (gen restaurant sau sală de fitness) va fi întotdeauna mult mai scump decât un spaţiu gol, fără îmbunătăţiri", a menţionat Karina Kraft, director de comunicare Neocasa.
Mulţi închiriază, puţini cumpără
Calea Victoriei rămâne în continuare o zonă exclusivistă de închiriere pentru spaţii comerciale stradale, în special în zona B1 TV şi Radisson, având preţuri medii între 50-60 euro/mp, pentru spaţii mici şi foarte bine poziţionate, cele mai scumpe atingând uneori şi 100 euro/mp, potrivit datelor Neocasa.
Zona Dorobanţi este caracterizată de disponibilitatea unor suprafeţe mici (50-70 mp), iar preţurile medii de închiriere variază între 40-45 euro/mp.
Pentru zona Bucur Obor, Doamna Ghica, Iancului, Pache Protopopescu, preţul mediu de închiriere este în jurul valorii de 25-27 euro/mp.
În zona 1 Mai, chiria medie este cuprinsă între 10-30 euro/mp. În zona Piaţa Victoriei, preţul poate ajunge uneori chiar la 50 euro/mp.
Cererile de cumpărare a locaţiilor stradale sunt destul de reduse, însă preţul acestora poate atinge chiar 5.000-6.000 euro/mp în zonele ultr