Românii vor suporta prețuri tot mai mari la energie. În şapte-opt ani, am putea plăti în plus 40-60 de euro pe megawatt-oră pentru energia curată, iar acest lucru va însemna dublarea preţului energiei electrice faţă de cel actual. Sursa: Agerpres
"Preţul energiei electrice va creşte cu 40 - 60 euro pe megawatt-oră nu mai devreme de şapte-opt ani. Creşterea a fost estimată luând în calcul aplicarea schemelor de certificate verzi, de emisii de dioxid de carbon şi bonusul de cogenerare", a declarat astăzi Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), prezent la o conferinţă organizată de Focus Energetic.
În prezent, prețul energiei electrice este de circa 45 euro/MWh. Șeful Direcţiei de Energie Regenerabilă din cadrul ANRE, Radu Regman, a declarat recent că, în 2011, ca urmare a creșterii producției de energie electrică din surse regenerabile, impactul în prețul energiei este estimat la 2,5 euro (peste 10 lei), ceea ce ar însemna o creștere de aproximativ 5%.
Deocamdată, producătorii de energie din surse regenerabile primesc câte un certificat verde (în prezent, echivalentul a 55 euro) pentru fiecare MWh livrat în rețea, iar din a doua parte a anului ar putea primi două astfel de certificate.
Potrivit lui Ion Lungu, deja în prețul electricității vândute pe piața liberă, marilor consumatori, a fost inclus un cost de circa 10 lei/MWh pentru energia verde, iar până la finele anului e posibil să se mai adauge alți 4-6 lei.
Va trebui să economisim cât mai mult
"Energia electrică nu este ieftină și nu trebuie să ne permitem să o mai risipim. Ne vom îndrepta tot mai mult spre politica de economisire. Ne așteptăm ca românii să vadă prețuri tot mai mari la energie", a declarat, la rândul ei, Maria Mânicuță, director în cadrul ANRE.
Pe de altă parte, consumatorii casnici plătesc deja în plus, de la 1 a