Persoanele care au ţinut un regim alimentar sever în perioada postului Paştelui trebuie să facă treptat trecerea la o alimentaţie bogată în calorii, lipide şi carbohidraţi. Consumul excesiv de alimente poate duce inclusiv la pancreatită acută şi chiar deces.
Medicii specialişti susţin că multe astfel de persoane ajung după sărbători, sau chiar în perioada sărbătorilor la serviciile de urgenţe.
„Este bine ca întreaga populaţie să ştie că în condiţiile în care ţine şi post, în momentul în care încep sărbătorile aceste alimente se consumă într-o cantitate mare, cu multe calorii, sunt bogate în colesterol, mai ales grăsimi saturate, toate acestea vor avea consecinţe negative asupra organismului. În perioada sărbătorilor şi mai ales după, numărul pacienţilor care se internează pentru tulburări digestive sau dezechilibre metabolice este mult mai mare. Şi toate acestea se datorează unui consum mai mare de alimente şi alcool”, a precizat dr. Gina Suciu, medic primar diabetolog departamentul Diabet Boli Nutriţie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.
Când trebuie apelat deja la serviciul de urgenţă
Cel mai frecvent simptom care apare după un abuz alimentar sunt durerile abdominale, durerile epigastrice asociate de obicei cu greţuri şi vărsături. Dar dacă aceste dureri depăşesc o anumită intensitate şi persistă mai multe ore, nu cedează după ce iei un antismastic obişnuit şi durerile devin tot mai mari, este bine să se apeleze la serviciul de urgenţă. „De la o simplă durere epigastrică se poate ajunge până la o pancreatită acută. Poate să fie o formă de pancreatită necrotico-hemoragică, care poate să ducă chiar şi la deces. Este una dintre cele mai grave afecţiuni. Pancreatita poate să apară la oricine, dar este şi o grupă de risc: pacienţii dislipidemici, diabetici şi consumatori de alcool”, a atenţionat medicul diabetolog.