Documentul reprezintă un prim pas în stabilirea unei strategii de creştere a eficienţei de utilizare a energiei, atât în domeniul public cât şi în cel privat, în următorii zece ani. Studiul conţine informaţii despre potenţialul judeţului Alba în materie de energii regenerabile.
Documentul a fost întocmit de Agenţia Locală a Energiei Alba şi conţine date de la furnizorii de gaze naturale şi energie electrică, Agenţia de Protecţie a Mediului, cât şi de la fiecare primărie în parte.
Informaţii despre potenţialul energetic
„Finalizarea documentului ar trebui privită ca o etapă importantă în stabilirea managementului energetic al judeţului Alba. Studiul trebuie avizat de Agenţia Naţională de Mediu şi adoptat de Consiliul Judeţean. Ulterior, o să implicăm şi autorităţile locale în implementarea studiului“, a explicat directorul ALEA, Florin Andronescu.
Documentul este de fapt o bază de date care cuprinde informaţii concrete despre potenţialul energetic al anumitor zone ale judeţului. Cei care l-au întocmit îl văd şi ca pe un instrument de bază în obţinerea de finanţări europene nerambursabile.
„De multe ori noi judecăm superficial când vine vorba de reducerea costurilor energetice. Avantajate sunt localităţile din Munţii Apuseni şi ai Sebejului, când vine vorba de energie eoliană şi fotovoltaică, dar şi de biomasă. Asta dacă luăm în calcul deşeurile de lemn care nu sunt utilizate. Spre exemplu, s-ar putea realiza un sistem care să folosească energie eoliană şi solară pentru alimentarea zonei turistice montane Poarta Raiului din Munţii Sebeşului. Putem lua în calcul chiar investiţiile în centrale pe biomasă, pentru încălzirea locuinţelor“, a mai spus Florin Andronescu.
Studiul mai artă că mari suprafeţe de terenuri erodate din Alba ar putea fi populate cu plante energetice: salcie, plop, pin, din care se poate obţine energie termică şi ele