Criza economică a determinat o dublare a numărului PFA-urilor nou înfiinţate. Dacă în 2008, cei care se organizau ca persoană fizică autorizată preferau domeniul consultanţei, acum activităţile legate de agricultură au devenit preferatele micilor întreprinzători.
Dacă numărul firmelor nou înfiinţate a scăzut substanţial începând cu 2009, cel al PFA-urilor s-a dublat brusc în momentul intrării României în criză economică.
O explicaţie pentru acest fenomen ar putea fi dată de faptul că organizarea ca PFA este avantajoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, procedura de înfiinţare este mult mai simplă, în al doile rând, cheltuielile de înfiinţare sunt reduse.
În plus, administrarea unui PFA este mult mai uşor şi mai puţin costisitor de făcut. Aceasta cu atât mai mult cu cât persoana fizică autorizată nu are nevoie de contabil, fiecare îşi poate ţine contabilitatea în partidă simplă. Mult mai redus este şi numărul declaraţiilor fiscale care trebuie depuse şi al registrelor care trebuie ţinite de un PFA.
Totuşi, există şi dezavantajul că o persoană fizică autorizată nu poate angaja personal pentru a-şi desfăşura activitatea.
Aproape 44 mii PFA-uri înfiinţate anul trecut
Avantajele par a avea însă câştig de cauză şi tot mai multe persoane care vor să pornească o afacere pe cont propriu preferă să aleagă înfiinţarea unui PFA, în locul unei firme.
Astfel, dacă în 2008 se înfiinţau puţin peste 20 mii de PFA-uri, în anul următor, cifra s-a dublat şi a ajuns la peste 40 mii persoane fizice autorizate nou constituite. Trendul a continuat şi în anul 2010, când au apărut aproape 44 mii noi PFA-uri. În plus, în primele două luni ale acestui an deja au luat fiinţă aproape 8.500 de persoane fizice autorizate.
Nu doar evoluţia înfiinţărilor a fost deosebită, ci şi domeniile abordate de micii întreprinzători. Sectoarele de