Cozonacul are un conţinut caloric destul de ridicat, susţin medicii nutriţionişti. Potrivit experţilor, o felie de cozonac are 180 de kilocalorii. Astfel, în perioada Sărbătorilor Pascale, se recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce.
1 Cozonac cu nucă
Ingrediente:
● 3.5 kilograme de făină albă,
● o lingură de sare,
● 200 de grame de zahăr,
● un litru de lapte călduţ,
● patru gălbenuşuri şi patru ouă întregi,
● 150 de grame de unt sau margarină,
● 200 de mililitri de ulei,
● două esenţe de rom,
● coajă rasă de la 2 lămâi mari.
Maia:
● 175 de grame de drojdie proaspătă,
● 100 de grame de zahăr,
● jumătate de litru de lapte călduţ.
Umplutura:
● un kilogram şi jumătate de nucă măcinată,
● coajă rasă de la o lămâie sau scorţişoară,
● o lingură cu vârf de cacao,
● 550 de grame de zahăr,
● stafide înmuiate peste noapte în apă călduţă cu rom.
Pentru uns:
● câteva linguri de ulei pentru uns tăvile,
● trei ouă,
● o lingură cu vârf de smântână.
Mod de preparare
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, exceptând laptele care trebuie sa fie călduţ. Se amestecă toate ingredientele pentru maia până se dizolvă drojdia. Se pune făină într-un lighean mare şi se face gaură în mijloc. Se toarnă în acea gaură maia. Se lasă în jur de 30 minute, până drojdia se activează şi veţi observa că maiaua devine spumoasă.
Se adaugă laptele, cele 200 de grame de zahăr, sarea se presară pe margine, nu direct peste maia, şi se începe frământatul aluatului până devine destul de omogen. Se adaugă apoi ouăle bătute şi se frământă.
Apoi, se adaugă untul sau margarina şi se frământă până când untul nu se mai vede. La final se adaugă uleiul, coaja de lămâie şi esenţa de rom şi