Capitala Ucrainei comemorează marţi, 19 aprilie, trecerea a 25 de ani de la explozia nucleară de la Cernobâl. Premierul francez, François Fillon, aflat la Kiev co-prezidează în acest context o conferinţă a donatorilor.
Aproximativ 50 de ţări şi-au anunţat participarea la conferinţa de la Kiev, destinată printre altele şi adunării de fonduri. Circa 740 de milioane de euro mai sunt necesare în vederea construirii unei noi structuri izolante la reactorul avariat în urmă cu un sfert de secol.
Tot la Kiev mai este prevăzut şi un summit pe tema utilizării energiei nucleare în scopuri civile, reuniune care va fi deschisă de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Explozia de la Cernobâl, localitate situată la o sută de kilometri la nord de Kiev s-a produs pe data de 26 aprilie 1986, contaminând o bună parte a Europei şi în special Ucraina, Republica Belarus şi Federaţia Rusă.
Din 2007, două societăţi franceze, Bouygues şi Vinci sunt implicate în construirea unui nou sarcofag la centrala avariată, o structură din metal înaltă de 108 metri şi cântărind 20 de mii de tone.
Comemorarea a 25 de ani de la catastrofa de la Cernobâl, precum şi accidentul nuclear extrem de grav produs în Japonia, la Fukushima, în urma cutremurului de pe 11 martie anul acesta au declanşat noi dezbateri în Europa legate de viitorul acestei forme de energie.
Europenii rămân însă divizaţi la acest capitol. Franţa, care e o mare exportatoare de tehnologie nucleară şi care deţine al doilea mare parc important de centrale nucleare din lume consideră în continuare că viitorul nu poate fi imaginat fără această sursă de energie.
Potrivit sondajelor însă opt francezi din zece doresc ca peste 20 sau 30 de ani energia funizată de atom să poată fi diminuată în favoarea altor surse.
Capitala Ucrainei comemorează marţi, 19 aprilie, trecerea a 25 de a