Crescătorii spun că preţul este dat de iarna grea, scumpirea furajelor şi de achiziţionarea crotaliilor care a revenit în sarcina lor.
12.30 De mâine, şi producătorii vor fi prezenţi în pieţe cu carne de miel. Ieri şi astăzi, locurile pentru vânzarea mieilor au fost amenajate, iar 60 de producători au depus cerere pentru obţinerea autorizaţiilor de vânzare.
„Sunt producători din zona Branului, dar şi din judeţele Covasna şi Harghita. Sperăm să fie suficientă cantitatea de carne pe care aceştia o vor aduce în pieţe", a declarat Miklos Gantz, viceprimarul Braşovului. În fiecare piaţă din oraş va exista o zonă special delimitată pentru vânzarea mieilor.
7.30 Carnea de miel se poate găsi în pieţele: Star, Astra, Tractorul, Dacia, Oancea, Săcele, Făgăraş, Răşnov, Rupea, Predeal şi în unele măcelării din Codlea. Chiar dacă preţul unui kilogram de carne de miel variază, în majoritatea pieţelor, se vinde cu 23 de lei.
„Pentru pieţele din judeţul Braşov vor fi tăiaţi între 30.000 şi 50.000 de miei, în funcţie de cererea pe care o vom avea. La carcasă se va vinde cu peste 20 de lei/kilogram, iar la viu cu până la 12 lei/kilogram", a spus Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Braşov Gonţea.
Comerţul cu carne de miel se face numai sub supravegherea DSVSA Braşov. Mieii vor putea fi tăiaţi numai în abatoarele şi în punctele de sacrificare autorizate temporar. Oamenii sunt sfătuiţi să cumpere doar mieii care au pe ei ştampilă veterinară, semn că aceştia au fost examinaţi sanitar-veterinar.
Atenţie la culoare
Specialiştii spun că braşovenii pot recunoaşte carnea de miel proaspătă în funcţie de culoare şi de miros. „Carnea trebuie să aibă o culoare violacee spre alb dacă este vorba despre un miel mai gras şi spre roşu dacă este unul mai slab. Mirosul cărnii spune