* Ofertă generoasă, interes mare, cerere mică pe piaţa creditelor ipotecare
* Ponderea creditelor ipotecare în PIB - de zece ori mai mică la noi decât în Europa
Programul "Prima Casă" reprezintă singura cheie care deschide uşile către creditele ipotecare, ne-a declarat Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR). De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii băncilor comerciale, dar şi cei ai dezvoltatorilor de locuinţe, care ne-au spus, la unison, că piaţa creditelor ipotecare a fost susţinută, în ultimii ani, de implementarea aces-tui program guvernamental.
Dan Bucşă, economist şef în cadrul "Bancpost", ne-a precizat: "Acordarea de credite ipotecare a fost sprijinită în ultimii doi ani de programele de tip < Prima Casă >. Garanţia guvernamentală a permis perceperea unor rate ale dobânzilor mai reduse şi, ca urmare, interesul populaţiei a fost ridicat. Programe paralele celui oficial au întregit oferta de credite ipotecare (prin relaxarea unor condiţii privind avansul sau deţinerea altor proprietăţi), permiţându-le creditelor ipotecare să crească cu echivalentul a 1,54 miliarde euro, din decembrie 2008 până în februarie 2011 (rata de creştere în februarie 2011 faţă de februarie 2010 a fost de 15% (faţă de +1,3% pentru totalul creditelor). Credem că noile programe lansate în 2011 şi < Prima Casă 3 >, care reduce garanţia statului - permiţând, astfel, acordarea de credite în sume mai mari - vor menţine creditele ipotecare printre categoriile cu cea mai rapidă dinamică". Domnia sa estimea-ză că, până la finalul acestui an, segmentul creditelor ipotecare va înregistra o creştere de 8-10%.
Şi Radu Graţian Gheţea, preşedinte al CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), este de părere că piaţa de profil va avea un trend ascendent: "Sunt foarte multe interogări raportate la biroul de credit, ceea ce înseamnă că lu