Preţul energiei va creşte cu 40-60 de euro pe MWh în următorii şapte-opt ani, din cauza schemelor de sprijin pentru energiile regenerabile şi reducerea poluării, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
În prezent, preţul electricităţii pe piaţa românească este de circa 40 de euro pe MWh.
Lungu a arătat că preţul va creşte cu 40-60 de euro pe MWh în urma impactului pe care îl vor avea schema privind încurajarea energiei regenerabile prin certificate verzi, acordarea de bonusuri pentru producătorii în cogenerare de înaltă eficienţă, precum şi creşterea costurilor companiilor pentru achiziţia certificatelor de emisii de dioxid de carbon.
„Este greu de făcut o previziune clară, dar trebuie să tragem un semnal că energia nepoluantă este scumpă", a spus Lungu, prezent la conferinţa Focus Energetic.
Energia - una dintre puţinele şanse ale României
La rândul său, Mihai David, membru în Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica, a precizat că "cineva trebuie să plătească la capătul acestei linii, dar acel plătitor n-are cum să-şi dubleze bugetul pentru energie în şapte ani".
Potrivit acestuia, pentru eficientizarea sectorului, cele mai mari companii energetice din România ar trebui listate la bursă, însă numai după o procedură care să permită listarea cu succes a acestor societăţi.
"Ar trebui să începem un proces serios de pregătire a listărilor, să emitem obligaţiuni care să aducă lumea capitalului mai aproape de aceste companii. Trebuie să atragem capital din afara ţării. Energia este cel mai important pilon pentru reluarea creşterii economice. Toate acestea vor fi greu de făcut atâta vreme cât cei responsabili nu sunt hotărâţi", a mai spus oficialul Hidroelectrica.
"Energia este una dintre puţinele şanse care ne-au mai rămas, alături de agricultură. Trăim anul câ