Ofelia Popii
Ce înseamnă să fii sau nu premiat de UNITER a explicat, cu umorul bine-cunoscut, la a XIX-a ediţie a Galei, desfăşurată aseară în Studioul TVR 1, Horaţiu Mălăele.
Sub bagheta gazdei dintotdeauna a Premiilor UNITER, Ion Caramitru, o seamă de personalităţi ca Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au înmânat premiile decise de juriul format din regizorul Alexandru Berceanu, scenograful Maria Miu, actriţa Ozana Oancea şi criticii de teatru Ion Parhon şi Sebastian Vlad Popa.
Marele câştigător a fost Teatrul maghiar de Stat din Cluj-Napoca, al cărui spectacol "Strigăte şi şoapte", pus în scenă de Andrei Şerban, şi-a văzut adjudecate premiile pentru cel mai bun regizor, cel mai bun spectacol şi cel mai bun actor în rol principal (Zsolt Bogdán). Regizorul Andrei Şerban, care a "concurat" cu Lazslo Bocsardi, pentru regia spectacolului "Neguţătorul din Veneţia", de la Teatrul Maghiar "Tamasi Aron" din Sfântu Gheorghe, şi Alexandru Dabija, pentru "O noapte furtunoasă", de la Teatrul Naţional Iaşi, a trimis un mesaj prin scenografa Carmen Brojboiu, în care aprecia că montarea de la Cluj reprezină un capitol nou în creaţia lui şi anunţa că a dedicat-o "actriţelor excepţionale care nici măcar nu au fost nominalizate".
Zsolt Bogdán a obţinut Premiul pentru "cel mai bun actor în rol principal, la care fuseseră nominalizaţi şi Marius Manole, pentru rolul Lopahin din spectacolul "Livada de vişini", la Teatrul Naţional Bucureşti, şi Horaţiu Mălăele, pentru rolul François din "Dineu cu proşti", al Teatrului Naţional Bucureşti.
Şi tot către Teatrul Maghiar din Cluj a plecat şi Premiul pentru "Cel mai bun actor într-un rol secundar", conferit lui Gábor Viola, pentru rolul Valerio din "Leonce şi Lena".
Pe locul al doilea în palmares s-a plasat Teatul "Radu Stanca" din Sibiu, a cărui fascinantă actriţă