Romania nu a reusit nici pana in prezent sa vanda surplusul de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon. Daca ar fi fost valorificate in urma cu doi ani, ar fi putut intra in conturile Romaniei circa 3 miliarde de euro. Dar nu au fost vandute atunci pentru ca nu exista legislatia necesara. Intre timp a fost adoptata legislatia, insa startul era deja pierdut, fiind mult mai greu de gasit state dispuse sa cumpere certificate romanesti. Nici valoarea lor nu mai este aceeasi, reducandu-se la jumatate fata de perioada 2009-2010. Daca vor fi vandute acum, Romania nu ar mai putea obtine decat 1,5 miliarde de euro, a declarat Florentina Manea, director in Ministerul Mediului, cu ocazia unei conferinte Focus Energetic. Mai exista si posibilitatea sa nu obtina niciun ban in cazul in care valorificarea certificatelor nu va fi facuta pana in 2012.
Termenul limita pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012. Romania poarta inca din vara anului trecut negocieri cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Insa, nu s-a concretizat niciuna din aceste negocieri. Manea a precizat ca "acum, pretul este de 5-6 euro pe certificat, fata de 10 euro cat era in 2009-2010" si ca "ar fi bine ca aceste certificate sa fie vandute pana in 2012, pentru ca nu se stie daca se vor reporta". Florentina Manea a mai spus ca spera ca Romania sa se alature Cehiei si Poloniei, care au reusit sa vanda surplusul de certificate.
Romania are un surplus de certificate alocate pentru perioada 2008-2012, prin protocolul de la Kyoto, deoarece a poluat mai putin. Cu cat o tara este mai puternic industrializata, cu atat polueaza mai mult.
Autoritatile romane ar fi putut sa vanda aceste certificate inca de acum cativa ani, inainte de a apar