România a pierdut deja 1,5 miliarde de euro pentru că nu a vândut în ultimii doi ani surplusul de certificate de emisii alocate prin protocolul de la Kyoto şi ar putea pierde alte 1,5 miliarde dacă nu vinde aceste drepturi de emisii până în 2012.
Potrivit Florentinei Manea, director al Direcţiei Schimbări Climatice din Ministerul Mediului, România are un surplus de 300 de milioane de certificate, pentru că a poluat mai puţin decât prevăzuse în momentul încheierii protocolului de la Kyoto, în 1997.
„Acum, preţul este de 5-6 euro pe certificat, faţă de 10 euro cât era în 2009-2010", a mai spus Manea, astăzi, în cadrul conferinţei Focus Energetic.
Reprezentanta Ministerului Mediului a mai spus că, în prezent, România negociază pentru vânzarea acestor certificate cu companii din ţări care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada.
„Ar fi bine ca aceste certificate să fie vândute până în 2012, pentru că nu se ştie dacă se vor reporta", a mai spus Manea.
„Sperăm să avem în perioada următoare o tranzacţie concretă, să ne alăturăm Cehiei şi Poloniei, care au reuşit să vândă surplusul de certificate, în condiţiiile în care Rusia şi Ucraina şi-au pierdut credibilitatea după ce au folosit în alte scopuri bani astfel obţinuţi, nu în proiecte de mediu", a completat Manea.
În România, banii vor fi gestionaţi de Fondul pentru Mediu şi vor folosiţi în şase categorii de proiecte, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efecte de seră.