Restaurantul danez Noma a fost ales pentru al doilea an consecutiv cel mai bun restaurant din lume, într-un top 50 realizat de S. Pellegrino. Niciun restaurant românesc nu se află însă în lista celor 50.
Noma a surclasat anul trecut restaurantul spaniol elBulli, care a deţinut titlul timp de patru ani la rând.
În fiecare an, peste 800 de bucătari, jurnalişti, critici şi alţi experţi alimentari fac un top al celor mai bune 50 de restaurante din lume.
Potrivit The Guardian, restaurantul Noma a fost ales pentru că deţine tot pachetul - ingrediente, execuţie impecabilă şi atmosferă. Cotidianul britanic mai scrie că mulţi au încercat să copieze Noma, dar majoritatea au eşuat.
Delicatese El Celler de Can Roca
Următorul restaurant din top, El Celler de Can Roca din Girona (Spania), se detaşează printr-o "bucătărie emoţională" datorită ingredientelor şi combinaţiilor diferite care trezesc puternice amintiri din trecut.
Al treilea în top este tot un restaurant spaniol, Mugaritz din San Sebastian, care oferă două meniuri de degustare care se schimbă zilnic.
Prezenţa celor două restaurante în top trei, indică faptul că Spania este în continuare pilonul restaurantelor la nivel internaţional.
Pe locul patru se clasează Osteria Francescana din Modena, Italia, unde mare parte a mâncărurilor sunt inspirate din "arta mondială".
Următoarele în top, până la 10 s-au clasat: The Fat Duck (Bray - Marea Britanie, locul 5), Alinea (Chicago - Statele Unite , pe locul 6), D.O.M. (São Paolo - Brazilia, pe locul 7), Arzak (San Sebastián - Spania, locul 8) şi Per Se (New York - Statele Unite, locul 10).
Vezi aici următoarele clasate.