Băimărenii care au început deja pregătirile pentru masa de Paşte trebuie să bage destul de adânc mâna în buzunare.Pentru o familie formată din patru membri, costurile pentru masa de Paşte se ridică la peste 300 de lei. Adică o jumătate din salariul minim brut într-o lună.
Nu v-aţi făcut încă lista de cumpărături pentru Paşte sau nu aveţi un buget stabilit? „Adevărul de Seară“, ediţia de Baia Mare, vă spune care sunt preţurile la principalele produse şi alimente din pieţe şi din supermarketuri. De pe masa tradiţională maramureşeană nu trebuie să lipsească ouăle roşii, cozonacul, prăjiturile, carnea de miel, drobul, caşul, jambonul, cârnaţii de casă, vinul şi palinca, dar şi legumele necesare, în special usturoiul verde şi hreanul. Toate acestea costă între 300 şi 350 de lei. Costurile au fost calculate pentru o masă de Paşte la o familie cu patru persoane.
Tradiţia, gaură în bugetul familiei
Elisabeta Râpan, o băimăreancă de 42 de ani care este bucătăreasă de mai bine de 20 de ani, a trecut în revistă pentru „Adevărul de Seară“ lista cu produsele necesare pentru masa de Paşte. „De pe masă nu trebuie să lipsească mielul. Pentru o familie cu doi copii, trebuie cumpărată o carcasă de miel de aproximativ 7- 8 kilograme, care costă între 20 şi 25 de lei kilogramul. Din aceasta, se ia coasta şi se face drob, iar din restul friptură“, explică bucătăreasa. Pentru drob se mai scot din buzunar aproximativ 80 - 100 de lei pentru ingrediente, respectiv organe interne (inimă, ficat etc.), 20 de ouă, pesmet, verdeaţă, mirodenii şi condimente. „Prăjiturile şi cozonacul costă aproximativ 50 de lei“, a continuat băimăreanca. Şunca şi jambonul costă, fiecare, 24 de lei kilogramul, iar pentru o familie de patru persoane se cumpără în medie un kilogram şi jumătate. Apoi ouăle roşii, nelipsite de Paşte, costă 5-6 lei. Un kilogram de cârnat costă 23 de lei, ia