Legea fundamentală în forma votată luni serveşte intereselor unui singur partid: Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, apreciază analişti politici, specialişti în probleme constituţionale, lideri europeni şi opinia publică . Noua Constituţie conţine referiri la creştinism, la Sfântul Ştefan şi la fetuşi. Restrânge drepturile minorităţilor şi pe cele ale Curţii Constituţionale.
Ungaria va avea, de acum înainte, o Constituţie ultraconservatoare. Mai mult, premierul de dreapta Viktor Orban şi formaţiunea sa - Fidesz - au introdus asemenea prevederi încât să îşi poată menţine o putere considerabilă şi dacă ar pierde următorul mandat. Noul act fundamental a stârnit atât critici pe plan intern, cât şi la nivel european. Fără efect însă. De vreme ce dispune de două treimi din mandatele din Parlament, Viktor Orban nu a avut probleme în a o trece prin Parlament: a fost adoptată cu 262 de voturi pentru. 44 de parlamentari au votat împotrivă şi unul s-a abţinut.
Oameni politici din opoziţie şi o mare parte din populaţia Ungariei au criticat noua Constituţie. În primul rând, pentru că a fost adoptată numai prin votul partidelor din coaliţia guvernamentală - Fidesz şi creştin-democraţii. Coaliţia guvernamentală a refuzat orice fel de negocieri cu opoziţia, şi era clar că amendamentele acesteia vor fi respinse. În al doilea rând, pentru că administraţia Orban s-a opus organizării unui referendum pentru aprobarea noii legi fundamentale - mai ales că, potrivit sondajelor, 56 la sută din populaţie ar fi spus „da".
Referiri homofobe şi anti-avort
Apoi, pentru că legea fundamentală pune prea mult accent pe trecut: însuşi preambulul se referă la continuitatea statului Sfântului Ştefan, pe valoarea de simbol a Coroanei Ungare şi pe caracterul creştin al statului este o reîntoarcere la perioada interbelică ultraconservatoare. De altfel, după vo