"Scurt", acesta a fost cuvântul de ordine şoptit de amfitrion celor care vorbeau la microfonul Galei UNITER din acest an, eveniment desfăşurat luni seară în unul dintre studiourile TVR. "Suntem captivi rigorilor televiziunii şi ai timpului măsurat, rugămintea fiind ca prezentările şi luările de cuvânt să fie cât mai succinte", anunţa de la început Ion Caramitru.
Televiziunea, născută cu 60 de ani în urmă, ţine "captiv" teatrul născut de ceva vreme – acum două mii de ani. Astea sunt vremurile. Ne-a trecut pragul criza, s-a făcut stăpână şi roade încet, încet din civilizaţie, din tradiţie, din frumos, din tot ce e sănătos, că din ce e bolnav nici nu roade, pentru că agonia nu ţine de saţ.
După un scenariu cunoscut, dar foarte restrâns, cu invitaţi care să înmâneze premiile, cu câteva momente artistice "de respiro", cu Trio Puiu Pascu, Horaţiu Mălăele, Nicu Alifantis sau cu secvenţe din "Moda Regală", spectacol semnat de Dan Puric, Gala UNITER, ajunsă la a XIX-a ediţie, a durat trei ore. Scurt pentru ceea ce ar trebui să fie o "sărbătoare a teatrului românesc". Să sperăm că Uniunea Teatrală din România, în calitate de iniţiator şi organizator al Galei, va reuşi să iasă, la anul, cu Gala 20 din "captivitatea rigorilor televiziunii" şi să se mute din nou într-o sală de spectacol, pentru a-i sărbători cu adevărat pe oamenii de teatru, datorită cărora se fac producţii bune, datorită cărora este creată acum, în mare criză, afluenţă de public la casele de bilete. Să sperăm că vor veni înspre teatru oamenii bogaţi, cu bani, ca organizatorul principal al acestei Gale – UNITER – să reuşească să-i croiască o haină frumoasă, de mare sărbătoare, s-o arate lumii, care să nu se plictisească. Credem că asta e şi dorinţa amfitrionului Caramitru, ca teatrul să aibă "protectori", nu unul, ci mai mulţi, dorinţă pe care s-o luăm ca pe un strigăt d