Revista presei "Am luat facultatea ca un hobby" sau "iimi era la indemana sa merg la acea universitate". Cu astfel de argumente, unii deputati tineri din Romania explica de ce au ales sa se inscrie la o anumita institutie de invatamant. Astfel, doua treimi dintre tinerii nostri parlamentari au ajuns sa urmeze universitati considerate mediocre sau foarte slabe, potrivit criteriilor internationale. In Romania exista 52 de deputati care au mai putin de 40 de ani. Acestia fac parte din primele generatii care nu s-au format in sistemul universitar comunist, putand fi considerati tinerele sperante politice ale Romaniei. Din pacate insa, pregatirea lor academica nu este un atu in favoarea acestei teorii. In lumea libera de dupa Revolutie, majoritatea tinerilor politicieni au preferat sa frecventeze universitati modeste si chiar foarte slabe. Comparand topul institutiilor de invatamant din Romania, realizat de Ad-Astra, o respectabila asociatie a cercetatorilor romani, cu institutiile de in-vatamant urmate de deputatii tineri aflam urmatoarele concluzii:
27 din parlamentarii tineri (65%) au urmat institutii de invatamant autohtone din jumatatea de jos a clasamentului universitatilor.
22 dintre „alesi" (52%) au terminat facultati aflate pe ultimele pozitii ale topului. Acestea sunt, in majoritatea lor, universitati particulare care, in ultimii ani, s-au aflat in mijlocul unor diverse scandaluri sau suspiciuni.
Doar 9 deputati tineri (21%) au urmat universitati clasate in primul sfert al topului.
Trebuie mentionat ca 10 deputati nu au putut fi monito-rizati deoarece aveau CV-uri incomplete sau studiile urmate erau descrise evaziv. (Romania Libera) Revista presei "Am luat facultatea ca un hobby" sau "iimi era la indemana sa merg la acea universitate". Cu astfel de argumente, unii deputati tineri din Romania explica de ce au ales sa se inscrie la o anumit