Renault încearcă să încheie parteneriate cu primăriile oraşelor cu peste 100.000 de locuitori, în vederea dezvoltării infrastructurii necesare maşinilor electrice, costurile ridicându-se la ordinul sutelor de mii de euro, pentru o singură staţie de încărcare.
"Am elaborat împreună cu furnizori de energie electrică un caiet de sarcini care va fi prezentat autorităţilor din oraşele cu peste 100.000 de locuitori. Proiectul propune încurajarea utilizării vehiculului electric în localităţile respective prin punerea la punct a unor infrastructuri specifice. Dacă există voinţă, autorităţile au la dispoziţie bani europeni pentru implementarea acestui tip de proiecte", a declarat pentru Mediafax directorul mărcii Renault în România, Dora Păsare.
Proiectul va fi gata în iunie, când va fi trimis şi autorităţilor, iar în cazul în care municipalităţile oraşelor vizate vor dori să se implice în program, se vor încheia contracte cu furnizorii de energie, care vor asigura electricitatea şi sistemele de încărcare. Din infrastructura de alimentare a maşinilor electrice vor face parte staţiile Quick Drop, unde bateria automobilului poate fi înlocuită cu una încărcată, bornele de încărcare rapidă, unde posesorul de vehicul electric va putea alimenta acumulatorii în câteva zeci de minute şi sistemele Wall Box, care pot fi instalate şi la domiciliul clientului, caz în care timpii de încărcare cresc cu până la opt ore. De asemenea, va exista posibilitatea încărcării la o priză domestică, însă reprezentanţii Renault nu recomandă această metodă din cauza unor posibile suprasolicitări ale instalaţiei electrice şi a timpilor îndelungaţi de alimentare.
În Israel şi Danemarca, singurele ţări care au o reţea de alimentare a maşinilor electrice, o staţie de schimb de baterii Quick Drop presupune investiţii de ordinul sutelor de mii de euro. O bornă de încărcare rapidă costă c