Bulgarii plătesc aproape jumătate din costul serviciului medical de stat pe care îl primesc -cel mai mult din UE. Ceilalţi europeni acoperă în medie între 20 şi 25 la sută din valoarea serviciilor medicale de stat, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit acestuia, bulgarii plătesc singuri şi aproximativ 80 la sută din contravaloarea medicamentelor. Mai mult, cheltuielile statului bulgar pentru sănătate sunt de cinci-şase ori mai mici decât media europeană, arată cifrele.
Potrivit cercetării OMS, cei mai mulţumiţi europeni de sistemele lor sanitare sunt olandezii, urmaţi de danezi şi irlandezi. Bulgaria ocupă ultimul loc în acest clasament în care participă 30 de state europene, fiind depăşită de Albania, Croaţia şi România.
CNAS-ul compensează doar cel mai ieftin medicament generic
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au declarat pentru gândul că situaţia din România nu este cu mult diferită faţă de cea din Bulgaria. "La noi în ţară, consumul de medicamente pe cap de locuitor este de 104 euro, din care statul compensează aproximativ 52 de euro. Pentru unele medicamente coplata ajunge să fie peste 80% din valoarea medicamentelui. Astfel, contribuţia pacientului român este considerabil mai mare comparativ cu alte state europene", spune Sorin Popescu, vicepreşedinte ARPIM.
Potrivit acestuia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate compensează doar cel mai ieftin medicament generic. "Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate în cuantum de 2%-50% pentru listele A şi B - unde sunt incluse cele mai multe boli, şi 100% pentru listele C - unde sunt incluse tratamentele pentru cele mai grave boli", precizează Popescu. Mult discutatul sistem de coplată a serviciilor medicale nu se aplică încă în România.
Cât cheltuiesc România, Ungaria şi Bulgaria pe sănăta