Acelaşi apartament, cu aceeaşi suprafaţă, situat la periferia Capitalei, poate costa 850 euro/mp util, dar şi 1.200 euro/mp util. Sorin Ioan Roşu, manager al companiei Apulum 94, explică de ce sunt aceste diferenţe atât de mari şi la ce trebuie să fim atenţi atunci când ne alegem o locuinţă nouă.
Să dăm câteva exemple concrete: la cât se mai vinde astăzi o garsonieră nouă şi un apartament de două camere?
Piaţa apartamentelor vechi, construite până acum 15-20 ani, are astăzi marele avantaj al densităţii şi al elementului de comparaţie. Atunci când vorbim de imobile noi, acestea sunt, de regulă, disparate, sunt în zone foarte diferite, uneori în locuri unde nu s-a mai construit până acum. Dincolo de locaţie, ajungem la preţul de cost, dar şi aici apar foarte multe variante şi variabile -preţul de achiziţie a terenului (pentru că oamenii se opresc la preţul de construcţie, la cât a costat edificarea construcţiei, şi nu pun la socoteală şi terenul) şi alte elemente.
La un imobil nou trebuie să fim atenţi întotdeauna la conversia dintre preţul pe metru pătrat construit şi preţul pe metru pătrat util. Conversia dintre metru pătrat construit şi metru pătrat util se face astfel: la 1.000 metri pătraţi construiţi revin circa 650-700 metri pătraţi utili.
Revenind la valoare, piaţa din Bucureşti nu poate suporta o cotă mai mare de 1.800-2.000 euro/mp util, şi doar când e vorba de zone exclusiviste, precum Primăverii.
Dacă vorbim de un apartament nou, situat la periferie, preţul pe metru pătrat util este de 850 euro, 1200 euro, 1.300 euro. Diferenţele sunt foarte mari, în funcţie de firme.
În ultima perioadă ne întoarcem la funcţia locativă, la numărul de camere; chiar şi la apartamentele noi, oamenii cumpără strict pentru a-şi satisface nevoia de a locui. Se construiesc garsoniere noi, mici, la 25 mp, iar peste 40 mp o garsonieră este greu van