Nici un crescător de miei nu s-a prezentat de dimineaţă la singurul punct de sacrificare amenajat în Piaţa de Vechituri. Măcelarii au participat doar la şedinţa de instruire, după care la ora 10.00 au renunţat să-i mai aştepte pe comercianţi. Preţul unui kilogram de carne de miel viu este de 15 lei.
Crescătorii de oi din judeţ nici nu vor să audă de scăderea preţului la kilogramul de carne de miel viu. Sub 15 lei nici nu se gândesc să-l vândă. „Chiar azi dimineaţă am vândut 10 bucăţi cu 15 lei. Dacă mâine piaţa va fi slabă, aduc toţi mieii acasă şi îi cresc până la toamnă când îi voi vinde unui arab. El îmi va plăti cu 13 - 14 lei kilogramul de carne, iar eu nu mă voi chinui cu transportul, asomarea şi taxa pentru piaţă“, a spus Gheorghe Ocolici, crescător din localitatea Drăguşeni.
Cea mai slabă piaţă de până acum
Acesta are în gospodărie 300 de oi şi se plânge că este cea mai slabă piaţă de miei de până acum. „Am avut o iarnă grea. Preţul porumbului a crescut mult. Am nevoie de 500 de kilograme de porumb pe zi în ideea în care 100 de kilograme se vinde cu 100 de lei. Nici nu mâ gândesc să las din preţ“, a mai spus oierul care nu ştie încă cu câţi miei va ieşi mâine în târg.
Singurul punct de sacrificare a mieilor amenajat în Piaţa de Vechituri, avizat de medicii veterinari şi care s-a deschis în această dimineaţă, era gol. 16 măcelari, doi medici veterinari şi un asomator aşteptau să apară primi miei la sacrificare.
Măcelarii percep o taxă de sacrificare a mieilor de 25 de lei, iar pentru iezi taxa este de 30 de lei, cei din urmă fiind mai dificil de curăţat. „În această taxă intră asomarea, sacrificarea şi tranşarea cărnii după placul cumpărătorului“, a explicat Dumitru Maurer, directoul DSV Satu Mare. Crescătorii de oi mai trebuie să achite şi la administrarea pieţei o taxă de 1,5 lei pe cap de miel. „Este primul an