Grupul ungar MOL şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) au semnat acordurile prin care compania a primit dreptul de explorare a trei perimetre petrolifere în România, situate în Câmpia de Vest, informează un comunicat al MOL.
Consorţiul format din MOL şi Expert Petroleum a câştigat dreptul de concesiune a celor trei perimetre în urma unei licitaţii organizate de ANRM începând din toamna 2009, care s-a finalizat la începutul lunii iunie 2010.
MOL este operatorul proiectelor, cu o cotă de participare de 70% în perimetrele respective, iar Expert Petroleum deţine restul de 30%.
Perimetrele însumează o suprafaţă de 3.434 km2 şi sunt situate în Bazinul Panonic, în apropierea graniţei cu Ungaria.
Perioada de explorare este împărţită într-un interval iniţial de trei ani şi o fază opţională de trei ani.
Programul iniţial de lucrări cuprinde măsurători seismice 2D şi 3D, urmate de foraje. "Pe lângă un potenţial bun de petrol şi gaze, unele perimetre au şi potenţial de resurse neconvenţionale", spun oficialii companiei ungare.
Acordurile vor intra în vigoare după aprobarea lor de către Guvernul României.
„Grupul MOL are planuri de investiţii pe termen lung în România. Derularea proiectelor de Upstream în România este în deplină concordanţă cu procesul de dezvoltare a reţelei noastre de benzinării şi a facilităţilor logistice", a declarat Szabolcs Ferencz, CEO al MOL România, citat în comunicat.
Căutătorii de gaze neconvenţionale
În luna ianuarie 2011, preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi, a declarat într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" că trei companii petroliere, Chevron, MOL şi Avere Energy, au obţinut deja licenţe pentru explorarea gazelor neconvenţionale în România.
Acestea sunt primele licenţe acordate pentru explorarea de gaze neconvenţionale în ţara noastră.
Citiţi aici ce sunt gazele