În primele două luni ale anului 2011, doar 49.960 de români şi-au vândut locuinţele în întreaga ţară. În schimb, piaţa executărilor silite a crescut cu 20%.
"Numărul tranzacţiilor încheiate în primele luni ale anului înclină balanţa în favoarea crizei imobiliare. Atâta timp cât băncile nu vor credita, numărul acestora se va diminua pe zi ce trece. Efectele crizei se fac resimţite şi prin tarifele noastre micşorate anul acesta cu 30-40% în anumite regiuni ale ţării", a precizat Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
Din totalul tranzacţiilor efectuate în acest an, aproximativ un sfert dintre români şi-au achiziţionat case în rate, prin credite ipotecare.
"Numărul creditelor ipotecare încheiate la nivelul întregii ţări în lunile ianuarie şi februarie atinge 10.682 de contracte. Se poate concluziona că în România, puterea de cumpărare este în continuare destul de mică, tranzacţiile mari fiind încă destul de rare în ţara noastră", a mai precizat Viorel Mănescu.
De la tranzacţii ...la executări
Nu acelaşi lucru se poate spune despre activitatea executorilor judecatoreşti, pe zi ce trece mai înfloritoare. Numărul celor care nu au mai putut să îşi achite creditele ipotecare a crescut în acest an cu peste 20% faţă de anul trecut.
"Numărul dosarelor de executare este destul de ridicat anul acesta în comparaţie cu anii în care nu eram încă afectaţi de criza economică. Diferenţa dintre anul 2011 şi precedentul este destul de mare, existând o creştere cu peste 20%. Dacă facem o comparaţie cu perioada 2007, vom putea observa că numărul dosarelor de executare imobiliară a crescut cu peste 60%", a precizat Dragoş Adam, executor judecătoresc.
În primele două luni ale anului 2011, doar 49.960 de români şi-au vândut locuinţele în întreaga ţară. În schimb, piaţa executărilor silite a crescut cu 20%.
"Numărul tran