Preşedintele României, miniştrii, parlamentarii şi aleşii locali ar trebui să fie obligaţi prin lege să se trateze în spitalele din ţară. Asta crede deputatul PC Tudor Ciuhodaru, care a şi iniţiat un proiect în acest sens. Demnitarii care se tratează în străinătate ar urma să îşi piardă funcţia, potrivit actului normativ.
Singurul caz în care politicienii ar putea obţine derogare şi s-ar putea trata la spitale din străinătate ar fi ca în România să nu existe specialităţile de care au nevoie.
Ciuhodaru a întocmit o listă extrem de vastă a demintarilor care ar urma să intre sub incidenţa legii sale, ajungând la câteva mii de persoane. La nivel central legea îi include atât pe cei cu funcţii înalte - preşedinte, miniştrii, parlamentari cât şi pe anajaţii instituţiilor menţionate. La nivel local pe lângă prefecţi, consilieri judeţeni sau primari lista se extinde şi la şefii deconcentratelor.
Experiment pe pielea politicienilor
Ciuhodaru a declarat pentru "Adevărul " că a vrut să îi scoată pe politicieni din "turnul de fildeş" şi să îi responsabilizeze pe cei care "atunci când au probleme se grăbesc la AKH Viena". "Doar dacă au ocazia să stea în spitalele din România, să vadă care sunt condiţiile, preşedintele, primul-ministru şi ceilalţi demnitari vor fi în cunoştiinţă de cauză când votează măsuri în domeniul sănătăţii", crede deputatul PC. Ca experimentul să fie complet, Ciuhodaru crede că demnitarii ar trebui să fie în situaţia de a căuta un spital la sute de kilometri de casă (pentru că multe spitale locale au fost desfiinţate n.r.), să stea câte doi în pat şi să îşi cumpere medicamente din propriul buzunar. Ciuhodaru susţine că ideea i-a venit în timpul discuţiilor cu alegătorii săi care se opuneau desfiinţării unui spital şi i-au zis că politicienii sunt alături de ei doar în campania electorală.