In teorie, Uniunea Europeana este o zona economica gigantica de aproximativ 500 de milioane de consumatori integrati in cel mai mare bloc de tranzactionare din lume. Adevarul este insa ca in interiorul blocului inca functioneaza 27 de sisteme juridice nationale, fiecare cu propriile sale proceduri in ceea ce priveste cererile, sechestrul asigurator si falimentele, scrie NY Times, citat de EurActiv.ro.
Oficialii europeni spun ca datorii in valoare de cel putin 55 de miliarde de euro sunt amortizate in fiecare an, din cauza ca oamenii de afaceri sunt descurajati de procesele costisitoare si incalcite din tarile straine. Acestia considera ca problemele de colectare a datoriilor sunt un factor de descurajare profunda a comertului in cadrul Uniunii Europene si unul dintre motivele pentru care Europa este mereu cu un pas in urma Statelor Unite in ceea ce priveste crearea locurilor de munca.
In timp ce o mare parte a Europei este inca afectata de criza economica, oficialii UE incearca sa vina cu propuneri pentru solutionarea acestei probleme relativ simple, in speranta ca vor reusi sa creeze un stimul rapid pentru sanatatea financiara a continentului.
Colectarea datoriilor este doar un exemplu al deficientelor cu care se confrunta aceasta piata, care rareori functioneaza ca un spatiu unificat, din cauza numeroaselor probleme juridice, lingvistice si culturale. De exemplu, calificarile profesionale dintr-o tara sunt rareori recunoscute in alta, iar reglementarile locale impiedica dezvoltarea afacerilor.
O piata unica mai eficienta, spun oficialii Uniunii, ar putea genera intre 60 si 140 de miliarde de euro din actiuni comerciale conexe - echivalentul a inca 0,6 - 1,5 la suta din produsul intern brut al blocului.
Insa tarile membre ale Uniunii isi apara dreptul de a controla reglementarile din domeniul de afaceri si de a