La prima vedere, rolele par doar o pereche de ghete cu roti atasate, printr-un mecanism pe cat de simplu pe atat de eficient. In realitate insa, pentru a obtine patine durabile aggressive, de viteza sau recreere, specialistii folosesc cele mai diverse materiale pentru cauciuc, sina si platina si acorda multa atentie diametrului rotilor si tipului de rulmenti folosit. Mai jos poti sa citesti despre fiecare in parte pentru ca data viitoare cand te duci in magazin sa ceri upgrade-ul potrivit.
Atentie la…
Roti
Diametrul rotilor este essential pentru o buna manevrare a rotilor. Pentru un incepator, rotile cu diametru de 72 mm si 76 mm sunt cele mai potrivite, in timp ce rollerii care vor viteza vor folosi roti de 78 mm sau 80 mm. Ca regula generala, rotile mai mari in diametru te ajuta sa prinzi o viteza mai mare, dar sunt mai putin manevrabile, iar rotile mai mici sunt pentru stilul agressive si se tocesc mai rapid.
Sfat: Rotile nu trebuie sa fie din plastic, ci din cauciuc sau, de preferinta, din silicon.
Duritatea materialului exterior este un alt criteriu important. Aceasta este notata pe scala A, cu numere. Numarul reprezinta o scala cuprinsa intre 0 (fara rezistenta) si 100 (plastic foarte dur)..Cauciucul moale este mai bun pe suprafete lucioase. Desi se strica mai repede pe suprafetele dure, materialul moale face ca rotile sa fie mai aderente. Pentru un incepator, este indicata o duritate de 84A.Sina
Materialul din care este confectionata sina are o mare importanta nu numai in functionarea rolelor, dar si in durata de folosire a acestora. Daca sina este din plastic, rolele vor fi mai ieftine, insa calitatea lasa de dorit. Sina mai poate fi confectionata si din aliaje, insa acestea ridica pretul foarte mult.
Sfat: Cea mai buna varianta este o sina din aluminiu, acesta fiind dur, rezistent si usor.
Gheata