Unele dintre plantele care cresc în voie pe câmpiile patriei pot fi ingrediente excelente pentru mâncăruri, reprezentând o foarte bună sursă de vitamine
În această perioadă de nesiguranţă economică este important să facem economii în orice domeniu posibil, iar alimentele pe care le putem obţine gratis de la Mama Natură sunt nu doar o modalitate bună de a face economii, ci şi o sursă importantă de vitamine şi minerale. Mai ales acum, în postul Paştelui, putem exploata la maximum proprietăţile plantelor şi ierburilor comestibile care se găsesc pe câmpuri şi care pot conferi o aromă şi un gust speciale mâncărurilor. Acestea pot fi culese de fiecare dintre noi, iar cei mai comozi le pot cumpăra din piaţă, de la oamenii care cultivă grădini şi culeg roadele naturii. Vă prezentăm câteva ierburi de acest fel, de ale căror proprietăţi nutritive ne putem bucura mai ales acum, în timpul primăverii.
Păducelul
Păducelul îşi are originile în Europa, dar creşte şi în Asia, Africa de Nord şi Australia. Este un arbust sau arbore spinos din familia rozaceelor, cu frunze crestate, cu flori albe dispuse în bucheţele, cu fructe comestibile, care se cultivă şi ca plantă ornamentală. Fructele coapte ale acestui arbust sunt roşii şi cărnoase şi, mai ales, extrem de aromate. Frunzele tinere de păducel pot fi folosite ca ingrediente pentru salatele de primăvară, în timp ce fructele pot fi consumate fie ca atare, fie procesate şi transformate în gem sau dulceaţă. Florile şi fructele de păducel sunt folosite pentru prepararea unui ceai care are proprietăţi medicinale deosebite.
Urzicile
Urzicile sunt plante perene, care cresc atât în Europa, cât şi în Africa de Sud şi în Australia. Urzicile au frunze ascuţite şi zimţate, iar florile lor sunt fie verzi, fie în nuanţe de galben, crescând în general pe câmpurile unde solul este bogat în fosfaţi. Culesul a