Puterea militară a Beijingului a primit, recent, o nouă infuzie de încredere, după ce agenţia oficială de ştiri Xinhua a publicat fotografii ale portavionului sovietic Varyag, achiziţionat de asiatici în 1998 și supus unei recondiționări masive. Nava e considerată de specialişti o bornă fundamentală în procesul care ar putea sfârşi prin schimbarea balanţei de putere în cel mai mare ocean de pe Terra. Sursa: AP
În vara lui 2010, decidenţii politici de la Beijing „scăpau” pe canalele media oficiale informaţii referitoare la programul de operaţionalizare a rachetelor Dong Feng 21D, considerate capabile să scufunde portavioane din clasa Nimitz.
În ianuarie 2011, un site militar chinez şi mai multe bloguri de profil au afişat fotografii ale primului avion de generaţia a cincea produs de China, J-20.Iar anul acesta ar putea consfinţi intrarea ţării asiatice în cercul select al statelor care deţin şi operează portavioane.
Progresele rapide înregistrate de industria militară a Beijingului au primit o ultimă confirmare când agenţia oficială de ştiri Xinhua a publicat imagini ale portavionului Varyag. Acestea surprind o navă aflată în etapele finale de reconstrucţie. Conform descrierilor textuale care însoţesc fotografiile, portavionul ar urma să fie lansat la apă până la sfârşitul anului, împlinind astfel “visul de şapte decenii al Chinei”.
Este pentru prima oară când un canal media oficial al administraţiei chineze oferă probe foto ale proiectului Varyag, considerat de specialiştii militari ca fiind punctul de cotitură în procesul de modernizare a marinei chineze şi un indicator clar al ambiţiilor navale ale ţării.
De atlfel, în lipsa unor informaţii concrete, apetitul Chinei pentru înzestrare militară a produs suspiciuni în rândul ţărilor din regiune, dar şi al cancelariilor occidentale.
SUA: Schimbarea de pe