Premierul Emil Boc justifică desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional prin faptul că negocierea acestora generează dezechilibre economice în cascadă, distorsionează principiul negocierii voluntare şi introduce obligaţii care depăşesc posibilităţile bugetare ale unităţilor.
Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea în faţa Parlamentului pe Codul social, un proiect major care, în opinia Executivului era absolut necesar după modificarea Codului muncii. Este pentru a 13-a oară când echipa condusă de Emil Boc îşi angajează răspunderea - o procedură care permite evitatea discuţiilor în Parlament, dar oferă posibilitatea introducerii unei moţiuni de cenzură care, adoptate, ar conduce la căderea Guvernului. Opoziţia care nu a participat la şedinţă a anunţat că nici nu va introduce o moţiune de cenzură, dar va ataca proiectul la Curtea Constituţională.
Potrivit premierului, practica încheierii contractelor colective de muncă la nivel sectorial legiferată de noul Cod este valabilă în majoritatea statelor europene.
Boc a susţinut totodată că acest Cod îi aşază pe poziţii de egalitate pe partenerii sociali şi consolidează rolul sindicatelor la nivel de unitate şi sector de activitate. Nici sindicatele, nici opoziţia nu au fost de acord cu proiectul şi astfel s-a ajuns la angajarea răspunderii.
Noul Cod elimină contractele colective la nivel naţional. De asemenea, Guvernul s-a retras din Consiliul Economic şi Social.
Tot ieri Guvernul şi-a angajat răspunderea pe un alt proiect care priveşte salarizarea profesorilor în 2011 şi care plafonează aceste salarii la nivelul celor de la începutul anului. Potrivit lui Boc, proiectul a rezultat din imposibilitatea majorării cu 50% a salariilor pentru profesori şi din necesitatea ca astfel de creşteri să nu fie acordate "din pix", ci să fie acoperite de resursele economiei.
"Sen