Cum a fost inventariat acest fond în vederea licitaţiei?
O excelentă descriere a lui se află în catalogul licitaţiei şi ea a fost posibilă graţie muncii unui cercetător, Aurelian Demars, care lucrează şi pe lângă Biblioteca Jacques Doucet, locul în care au fost depuse de către Simone Boué, legatara lui Cioran, toate manuscrisele franceze ale lui Cioran. Pentru a trece în revistă manuscrisele româneşti ale lui Cioran, Aurelian Demars a fost la Sibiu, în fiecare an începând din 2005, cu un coleg din Paris şi alţi doi profesori francezi stabiliţi la Sibiu. Toţi patru au fost în mai multe rânduri în casa din strada Dealului în care a rămas văduva lui Aurel Cioran. Aici s-a aflat până mai adineauri acea parte din arhiva lui Cioran pe care Aurel Cioran o donase deja formal Bibliotecii Astra din Sibiu, dar pe care o mai ţinea acasă, urmând ca ea să fie remisă Bibliotecii după moartea sa.
Dacă am înţeles bine, toată arhiva aflată în posesia lui Aurel Cioran ar fi urmat, potrivit dorinţei lui Cioran şi a fratelui său, să fie donată Bibliotecii Astra. Cum se face că, după moartea lui Aurel Cioran, o parte din arhivă a rămas în casă şi, în loc să ia drumul Bibliotecii, a ajuns la Paris?
Văduva lui Aurel Cioran, Eleonora Cioran, a trecut peste dorinţa exprimată testamentar a soţului ei şi, după moartea lui, a continuat să păstreze manuscrisele acasă, iar apoi, la 13 ani după deces (anul trecut), le-a vândut, pentru suma de 36.000 euro, directoarei editurii L´Herne, Laurence Tacou (de la ea ştim cifra achiziţiei), care, la rândul ei, beneficiind de lipsa de experienţă a licitatorilor români, a obţinut la capătul licitaţiei nesperatul preţ de 406.000 euro.
Cum vă apare acest deznodământ?
În raport cu dorinţa celor cărora le-au aparţinut manuscrisele (cei doi fraţi Cioran căzuseră de acord asupra locului donaţiei), tot ce s-a întâmplat este terib