Costul creditelor a reînceput să scadă în primele luni din acest an. Cele mai importante reduceri de costuri s-au produs în zona creditelor de consum, conform raportului Conso privind evoluţia dobânzilor.
În primul trimestru din 2011, DAE medie la credite de nevoi personale a coborât cu 2,2 puncte procentuale la euro (de la 19,9% la 17,7%) şi cu 1,5 puncte procentuale la lei (de la 21% la 19,5%).
Aceeaşi tendinţă se observă şi în cazul creditelor auto, care au beneficiat de scăderi importante de costuri în trimestrul I din 2011. DAE medie s-a diminuat cu 1,7 puncte procentuale la finanţările auto în lei şi cu 0,7 puncte procentuale la cele în euro.
Scăderile reflectă, în principal, reducerea percepţiei de risc a băncilor cu privire la aceste tipuri de împrumuturi.
Pe parcursul recesiunii, băncile au diminuat costurile la creditele de consum într-un ritm mai lent decât la cele garantate cu ipoteci. Astfel, ecartul dintre DAE medie la creditele imobiliare şi cea de la creditele de nevoi personale a crescut gradual între 2009 şi 2010. Odată cu stabilizarea mediului economic, băncile îşi reduc prima de risc, ceea ce conduce la scăderea marjelor de dobândă la creditele de consum.
Pe măsură ce economia îşi va reveni, este de aşteptat ca acest fenomen să permită noi scăderi ale marjelor de dobândă. Dacă avem în vedere costurile practicate de bănci înainte de criza financiară, reiese un potenţial de comprimare a marjelor de cel puţin 2 puncte procentuale, atât la creditele în lei, cât şi la cele în euro.
Credite imobiliare: dobânzile scad mai lent
Creditele cu garanţii imobiliare şi-au reluat tendinţa lentă de reducere a costurilor în trimestrul I din 2010.
Creditele în lei au beneficiat de reduceri mai semnificative ale costurilor, ca urmare a scăderii marjelor de dobândă şi a evoluţiei favorabile a indicilor