Reprezentanţii Asociaţiei “Alba Verde”, implicaţi în campania de monitorizare de către societatea civilă a lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, respectiv a zonei Parcului Custozza au anunţat că au apelat la consultarea profesională din partea unor specialişti în arhitectură şi design urban, recunoscuţi la nivel naţional. Acest demers a fost motivat şi de faptul că dezbaterea publică pe tema Parcului Custozza nu a avut încă loc, iar, după cum susţin reprezentanţii Asociaţiei, “discuţiile profesionale se realizează la nivel local, cu specialişti arhitecţi şi arheologi a căror independenţă faţă de autorităţile locale şi judeţene o considerăm relativă”.
La invitaţia “Alba Verde”, la Alba Iulia au ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a se documenta, prof. univ. dr. arh. Octavian Gheorghiu, de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara (membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor), dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASOP) - ing. peisagist Alexandru Ciobotă (preşedinte ASOP) şi Andrei Condoroş (secretar general ASOP). Reprezentanţii Asociaţiei “Alba Verde” au precizat că în această perioadă a avut loc şi o discuţie profesională cu autorul proiectului, arh. Gheorghe Lăncrăjan Franchini.
În urma discuţiilor, unii dintre specialiştii consultaţi au transmis opinii referitoare la oportunitatea modificărilor din Cetatea Alba Carolina, mai ales din Parcul Custozza. Vă prezentăm, pentru început, argumentele şi concluzia susţinută de arhitectul Octavian Gheorghiu:
“Oportunitatea intervenţiei urbanistice asupra sistemului defensiv şi a unor componente din oraşul interior este mai presus de orice dubiu. Întreaga operaţiune este motivată, în primul rând, de procesul părăsirii treptate, de către armată, a complexului de clădiri şi amenajări şi transferul lui către administraţiile civile, proces care a impus şi impune