Turiştii se declară îngrijoraţi de starea actuală a monumentului şi spun că autorităţile ar trebuie să înceapă urgent lucrările de reparare. Specialiştii spun că stratul de alamă a oxidat, întrucât nu s-a dat cu lac protector.
Coloana lui Brâncuşi nu a mai fost restaurată de mai bine de zece ani şi, pe lângă zgârieturile şi diferitele înscrisuri făcute la bază de turişti, acum pot fi observate pe ultimele module mai multe pete.
„Stratul de alamă s-a oxidat. Acest lucru s-a întâmplat şi din cauza faptul că nu a fost aplicat ultimul strat de lac protector. Din păcate nu a urmărit nimeni să vadă ce s-a întâmplat, care sunt cauzele, nu există nici măcar cartea tehnică a acestei construcţii. Reprezentanţii Centrului Constantin Brâncuşi ar trebui să aibă o monitorizare pentru a ştii ce trebuie să facă pentru întreţinerea Coloanei Infinitului. După ce au fost finalizate reparaţiile din 2000, ar fi trebuit să se întocmească această carte, în care ar fi trebuit să fie specificate modalităţile de întreţinere”, a spus Iulian Cămui, specialist în restaurare.
Pe de altă parte, reprezentanţii Centrul de Arta şi Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu-Jiu spun că au făcut toate demersurile pentru a îndepărta aceste pete. „Chiar vineri am purtat o discuţie cu mai mulţi specialişti. Trebuie să se încălzească, pentru că altfel nu se poate face nicio intervenţie. Trebuie să luăm un aviz de la Ministerul Culturii, să întocmim un proiect de intervenţii de urgenţă, pentru că e vorba despre opere importante şi nu se pot face aşa. Trebuie să se constate ce pete sunt”, a precizat Ovidiu Popescu, director la Centrul Brâncuşi.
„Pe un modul parcă e rugină”
„După părerea mea, Coloana ar trebui să fie luată modul cu modul că să fie îndepărtate toate petele care se văd acum cu ochiul liber. Autorităţile trebuie să ia măsuri urgente cu a