Săptămâna trecută ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a deschis pentru prima dată în public subiectul privind o posibilă restructurare a datoriilor Greciei, ceea ce i-a agitat pe investitori şi a dus la deprecierea monedei euro.
Deşi această idee a apărut printre economişti la scurt timp după ce Grecia a primit ajutorul financiar de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI, toţi oficialii europeni s-au ferit să discute în public despre această posibilitate pentru a nu ştirbi reputaţia monedei unice.
Ieri euro a pierdut 0,4%, până la 1,4298 dolari, după ce săptămâna trecută atinsese maximul ultimelor 15 luni faţă de moneda americană. Şi bursele din Vest au scăzut, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra pierzând aproape două procente până spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, DAX (Germania) peste 2%, iar CAC 40 (Franţa) 2,75%.
Până acum au fost conturate în presa străină două posibile scenarii prin care executivul de la Atena poate scăpa de muntele de datorii în valoare de 340 de miliarde de euro pe care stă: restructurarea prin extinderea perioadei de rambursare sau prin reducerea valorii acesteia, scrie presa internaţională.
În ceea ce priveşte primul scenariu, aceasta "este cea mai reală formă de restructurare", conform unui oficial familiarizat cu problema citat de The Wall Street Journal, care a adăugat că "în acest caz va fi mai uşor pentru Grecia să-şi gestioneze datoria". O variantă a acestui scenariu analizată de oficialii europeni ar fi ca deţinătorii de obligaţiuni să primească noi titluri în locul celor pe care le deţin, care să aibă acelaşi cupon (dobândă) cu cele vechi, dar o maturitate mai mare. O variantă extremă a scenariului implică oferirea de titluri pe o perioadă mai mare şi cu dobânzi mai mici, dar aceasta nu este preferată din cauza efectelor asupra investitorilor.
Al doilea scenariu