Sunt dintre cei care consideră că vinul nu este o băutură alcoolică, nici măcar un aliment, ci pur şi simplu rafinament şi cultură.
Vinul adevărat nu e făcut să dai pahare după pahare pe gât, cum procedezi cu vodca sau cu ţuica, să te îmbeţi cât mai repede, ci pentru a fi savurat în tihnă, cu toate simţurile, şi a-i asculta povestea. Vinul nu e destinat pântecelui, ci e o desfătare a minţii. În fine, aşa ar trebui să fie...
Lucrurile acestea sunt, în mod normal, nişte truisme - toată lumea civilizată ştie că vinul e mult mai mult decât o simplă băutură alcoolică. Din punctul acesta de vedere însă, noi, românii, ne aflăm încă departe de civilizaţie. Noi suntem ţara „zaibărului", a „căpşunicii", a „vinului de buturugă" băute cu găleata. Sau a vinului roşu făcut „şpriţ", cu sifon. Sau - şi mai rău - a vinului „servit" cu cola. Cu alte cuvinte, ne aflăm la stadiul de grotă, în timp ce alţii au ajuns de mult la maniere şi la fineţuri.
Aşa stând lucrurile, m-am bucurat când am văzut că a început şi la noi o emisiune care vorbeşte inteligent şi competent despre vin, care-şi propune, astfel, să facă educaţie. Este vorba de „Frăţia vinului", care se difuzează miercurea la TVR 2, şi se dă în reluare sâmbăta. Prima ediţie a fost despre vinurile din zona Jidvei, săptămâna viitoare, ni s-a promis în finalul emisiunii, vom face o călătorie în zona Cotnariului. O călătorie în care cunoştinţele despre vin se combină cu informaţiile culturale sau istorice.
Prezentatorii emisiunii sunt doi fraţi (de aici şi titlul): Adrian Păduraru, actorul pe care-l ştim de pe vremea filmului „Declaraţie de dragoste", şi oenologul Cătălin Păduraru. Dar numele care reprezintă garanţia unei emisiuni bune - din punctul meu de vedere - este cel al producătoarei, Ana Maria Caia. Ea este cea care a făcut, cândva, la Realitatea TV, excelenta emisiune de cultură urbană „Marfă" (p