Nunta princiară din Marea Britanie, mai precis căsătoria prinţului William cu Kate Middleton, nu trece neobservată în Franţa. Matei Visniec ne decriptează fenomenul din punct de vedere francez. Pe măsură ce se apropie data evenimentului, mai precis ziua de 29 aprilie, mediile de informare franceze îi acordă tot mai mai mult spaţiu, deşi tonul nu este întotdeauna nici exaltat şi nici admirativ.
Francezii, de cînd şi-au decapitat regele şi au optat pentru Republică, adică de la Revoluţia din 1789 încoace, privesc cu suspiciune spre ceremoniile de acest tip. Ceea ce nu înseamnă că Franţa republicană nu cultivă gustul pentru fast şi grandoare. Dineurile oferite din cînd în cînd de preşedinţii Franţei la Versailles sunt de natură să provoace invidia tuturor caselor regale din Europa. Iar francezii înşişi spun uneori că preşedintele, în Franţa, dispune de atîta putere încît este, de fapt, un monarh deghizat, iar Republica Franceză este de fapt o monarhie electivă. In nici un caz însă în Franta nu ar fi posibil un mariaj de genul celui care se pregăteste la Londra.
Revista Le Nouvel Observateur dedică, în ultimul său număr, un întreg dosar acestui eveniment devenit de fapt un spectacol planetar. 2 miliarde de spectatori se pregătesc, în toată lumea, să urmărească desfăsurarea ceremoniei. O nuntă care va costa 11 miloane de euro din buzunarul familiei regale.
Alte 22 de milioane de euro vor fi scoase însă din banii contribuabilului britanic pentru amenajarea traseului pe care îl va parcurge cortegiul regal cu mirii în frunte. În Franţa, o asemenea cheltuială ar fi riscat să provoace o adoua revolutie, mai ales pe timp de criză.
Ce zice însă contribuabilul britanic, se întreabă LE NOUVEL OBSEVATEUR. Ei bine, britanicii care au ieşit să manifesteze în masă pentru a-şi apăra sistemul de sănătate, nu par de loc deranjaţi de excesele de fast regal în