Principesa Iordaniei, Rym Al Ali, vorbeşte într-un interviu acordat EVZ despre experienţa ei ca fost corespondent CNN la Bagdad, dar şi despre nevoia de cultură a iordanienilor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Principesa Iordaniei, Rym Al Ali, admiră dezvoltarea culturii în România şi crede că acesta este unul dintre domeniile unde schimburile cu Iordania ar trebui intensificate. Declarându-se "impresionată" de transformarea ultimelor două decenii, ea spune că Iordania trebuie să ia exemplul României în ceea ce priveşte importanţa acordată teatrului şi filmului.
Purtând un elegant costum alb şi atentă la fiecare frază pe care a rostit-o, Principesa Rym Al Ali s-a întâlnit ieri - în cadrul unei vizite organizate de Principesa Margareta, care este gazda ei în România - cu studenţii şi profesorii Facultăţii de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, cărora le-a împărtăşit din experienţa ei profesională. A fost corespondent CNN şi a lucrat pentru BBC şi Bloomberg.
EVZ: Aţi fost corespondent CNN în Irak şi povesteaţi despre experienţa aceea folosind expresia "sabie cu două tăişuri" pentru a ilustra felul în care presa s-a raportat la război. Ce aţi vrut să spuneţi exact prin această sintagmă?
Rym Al Ali: Era vorba mai ales de felul în care eram percepuţi ca jurnalişti în acel context specific, în care simţeam că rolul meu este să îmi fac meseria. Însă, adesea, mă trezeam că eu, jurnalistul, nu mai sunt cel care pune întrebări, ci acela care trebuia să răspundă la ele. Oamenii mă întrebau cum pot eu, ca arab care lucrează pentru presa occidentală, să explic această intervenţie americană în Irak. Dar nu era rolul meu să fac asta, chiar dacă oamenii se aşteptau ca eu să vin cu explicaţii.
Situaţia era pe de-a întregul provocatoare şi faptul că eram jurnalist nu făcea decât să complice lucrurile. Trebuia să fiu mereu în alertă şi