Restaurantul danez “Noma” al tânărului Rene Redzepi a fost desemnat luni cel mai bun restaurant din lume, primind premiul St.Pellegrino al revistei britanice Restaurant Magazine, informează Agerpres.
“Noma“, situat într-un depozit maritim renovat din portul Copenhaga, este pentru a doua oară în fruntea listei celor mai bune 50 de restaurante din lume, întocmite de 800 de critici şi experţi internaţionali în gastronomie.
Acest succes răsplăteşte activitatea bucătarului şef danez Rene Redzepi, 32 de ani, ambasador al “bucătăriei nordice”, alcătuite din ingrediente locale şi de sezon.
În primele cinci clasate, Spania are două restaurante (El Celler de Can Roca şi Mugaritz) şi al treilea (Arzak, locul al optulea) în Top 10. În schimb, legendarul El Bulli al spaniolului Ferran Adria, de patru ori în fruntea clasamentului (2006 – 2009), nu mai figurează deloc, după ce şi-a închis porţile pentru renovare, urmând să se relanseze spectaculos în 2014.
“Dincolo de dominaţia restaurantelor spaniole în fruntea listei, se remarcă restaurantul brazilian D.O.M. (din Sao Paolo, al lui Alex Atalaa), care a înregistrat una din cele mai importante ascensiuni: a urcat 11 locuri, ajungând pe locul al şaptelea“, se arată în comunicat.
Printre primele cinci clasate se numără şi restaurantul italian Osteria Francescana şi Fat Duck al englezului Heston Blumenthal, adept, ca şi Ferran Adrian, al bucătăriei moleculare. Doua restaurante din Statele Unite apar în clasamentul revistei britanice: Alinea (locul al şaselea) şi Per Se (locul al zecelea). Franţa, absentă anul trecut din Top 10, are de această dată un restaurant în primele zece: Le Chateaubriand din Paris, condus de Inaki Aizpitarte (locul al nouălea).
Restaurantul danez “Noma” al tânărului Rene Redzepi a fost desemnat luni cel mai bun restaurant din lume, primind premiul St.Pellegrino al revistei brit